Development of Local Potential Handouts as SDGs-based Teaching Materials to Enhance Critical Thinking
Abstract
Keywords
References
Ain, A. M. C. (2022). Pengembangan LKPD Berbasis Sustainability Pada Pembelajaran IPS Kelas VI SD Terhadap Keterampilan Berpikir Kritis Siswa. Jpgsd, 10(2), 411–420.
Akbar, S. (2013). Instrumen perangkat pembelajaran.
Anindita, A. A., Tanjung, I. F., & Maysarah, S. (2023). Pengembangan Modul Pembelajaran Biologi Berbasis Potensi Lokal Danau Laut Tawar Takengon Ikan Depik (Rasbora Tawarensis) pada Materi Vertebrata. EduInovasi: Journal of Basic Educational Studies, 3(2), 350–369.
Annisha, D. (2023). Implementasi Pembelajaran Inkuiri Terbimbing Berbasis Potensi Lokal Sebagai Upaya Meningkatkan Sikap Peduli Lingkungan Siswa. Pendekar: Jurnal Pendidikan Berkarakter, 1(4), 396–405.
Ayu, V. R. K., & Rinaningsih, R. (2021). Efektivitas handout pada pembelajaran kimia dalam meningkatkan prestasi siswa. Chemistry Education Review (CER), 4(2), 103.
Daryanto, D., & Karim, S. (2017). Pembelajaran abad 21 (1st ed.). Gava Media.
Dharmono, D., Mahrudin, M., & Maulana, K. R. (2019). Kepraktisan handout struktur populasi tumbuhan rawa dalam meningkatkan keterampilan berpikir kritis mahasiswa pendidikan biologi.
Ennis, R. H. (1996). Critical thinking dispositions: Their nature and assessability. Informal Logic, 18(2).
Fisher, A. (2009). Berpikir kritis sebuah pengantar. Jakarta: Erlangga, 4.
Giavrimis, P., Papanis, E., & Papanis, E.-M. (2011). Information and Communication Technologies and Development of Learners’ Critical Thinking: Primary School Teachers’ Attitudes. International Education Studies, 4(3), 150–160.
Hidayat, R. (2023). Pemanfaatan Tanaman Goloka sebagai Sumber Belajar Berbasis Potensi Lokal melalui Penyelidikan IPA pada Siswa Kelas VII SMP Negeri 1 Sape. JagoMIPA: Jurnal Pendidikan Matematika Dan IPA, 3(1), 52–62.
Jauharati, J., Hardiansyah, H., & Halang, B. (2022). Pengembangan Handout Berbasis Flip HTML5 Pada Materi Sistem Peredaran Darah Untuk Siswa Kelas XI SMA. JUPEIS: Jurnal Pendidikan Dan Ilmu Sosial, 1(3), 140–151.
Ma, Y. (2023). Exploration of flipped classroom approach to enhance critical thinking skills. Heliyon, 9(11).
Meri, M. (2020). Peningkatan Kemampuan Pengetahuan Konten Sains Melalui Pembelajaran Ipa Berbasis Kearifan Lokal Pada Pertanian Bawang Merah Brebes. JPMP (Jurnal Pendidikan MIPA Pancasakti), 4(1), 52–62.
Morris, E. M., Qargha, G. O., & Winthrop, R. (2023). Elevating the purpose of education to achieve the spirit of SDG 4. International Journal of Educational Development, 103, 102926.
Pramesthi, D., Ardyati, I., & Slamet, A. (2020). Potensi Tumbuhan Rempah dan Bumbu yang Digunakan dalam Masakan Lokal Buton sebagai Sumber Belajar:(Potential of Herbs and Spices Used in Local Buton Cuisine as Learning Resources). Biodik, 6(3), 225–232.
Prastowo, A. (2011). Panduan Kreatif Membuat Bahan Ajar. Diva Press.
Pursitasari, I. D., Rubini, B., & Suriansyah, M. I. (2023). Critical thinking & ecoliteracy: kecakapan abad 21 untuk menunjang sustainable development goals. Ideas Publishing.
Ramadhani, R., Rahmi, Y. L., Fitri, R., & Selaras, G. H. (2023). Pengembangan handout biologi berbasis pendekatan kontekstual pada materi biologi: Studi literatur. Proceeding of Biology Education, 5(1), 22–31.
Ramdayani, S., Taufiq, A. U., Patiung, D., & Hasanah, U. (2021). Pengembangan Media Pembelajaran Handout Berbasis Potensi Lokal Materi Ekosistem Kelas X SMAN 14 Jeneponto. AL-AHYA: Jurnal Pendidikan Biologi, 3(3), 68–79.
Setiawan, A., Putria, A., & Suryani, N. (2020). Media pembelajaran inovatif dan pengembangannya.
Setyorini, D. (2023). Kebutuhan Penggembangan Media Pembelajaran Keanekaragaman Hayati Berbasis Potensi Lokal Taman Nasional Lore Lindu. Jurnal Teknologi Pendidikan, 12(2), 223–231.
Soplantila, J. L., Mamangkey, J., & Silalahi, M. (2023). PENGEMBANGAN HANDOUT MATERI PROTISTA KELAS X BERBASIS KEARIFAN PANGAN LOKAL “UTA METI” MASYARAKAT AMBON, INDONESIA. Bio-Lectura: Jurnal Pendidikan Biologi, 10(2), 230–240.
Sormin, S. A., Tembang, Y., Pendidikan, D., Sekolah, G., Universitas, D., & Merauke, M. (2021). Menakar Kearifan Lokal Suku Malind Sebagai Model. 9(4), 565–569.
Sugiyono, S. (2019). Metodologi Penelitian Kualitatif Kuantitatif Dan R&D. Bandung: Cv. Alfabeta.
Sulastri, A., Badruzsaufari, B., Dharmono, D., Aufa, M. N., & Saputra, M. A. (2022). Development of science handouts based on critical thinking skills on the topic of the human digestive system. Jurnal Penelitian Pendidikan IPA, 8(2), 475–480.
Thiagarajan, S., Semmel, D. S., & Semmel, M. I. (1974). Instructional Development for Training Teachers of Exceptional Children: A Sourcebook. In ERIC (Issue MC). ERIC.
Tucker, P. D., & Stronge, J. H. (2005). Linking teacher evaluation and student learning. ASCD.
Utami, S. D., & Dewi, I. N. (2021). Efektivitas model pembelajaran jigsaw berorientasi kearifan lokal terhadap hasil belajar kognitif mahasiswa. JPPS (Jurnal Penelitian Pendidikan Sains), 10(2), 1996–2004.
Wilujeng, I. (2020). IPA Terintegrasi dan Pembelajarannya. UNY Press.
DOI: https://doi.org/10.35445/alishlah.v16i3.4866
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Siddik Romadhan, Dyah Ayu Fajarianingtyas, Jefri Nur Hidayat, Helliyatul Matlubah
Al-Ishlah Jurnal Pendidikan Abstracted/Indexed by:
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.